27. června 2010

Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus

Tak, dám vám sem něco pro pobavení. Můj referát na téma Iustinianus. Byl do latiny a je to jenom taková snůžka keců, ale co vy víte, už sem sem dala referát na pompeje, esej do biologie a tak si říkám, proč sem nedat i tohle, že. Mno, jak jsem řekla, je to snůška keců, ale smiřte se s tím. Já už jiná nebudu.  

Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus

            Iustinianus pocházel z rolnické rodiny, žil v letech 482 - 565 a od roku 527 byl císařem. A zároveň nejvýznamnější panovník raného období Byzantské říše. Jeho vláda byla směsicí triumfů a katastrof. V konstantinopoli dal postavit chrám Hagia Sofia. Nechal uzavřít filozofickou školu v Athénách a roku 532 inicioval kodifikaci římského práva.
            Nicméně deset let nato město skoro vylidnila morová epidemie.
            Kodifikace římského práva obsahovala nový zákoník, který byl od roku 1583 nazýván Corpus iuris civilis. Byla jím uzákoněná neomezená světská moc císaře a jeho postavení jako hlavy křesťanské církve v Byzancii. Zákoník sestával ze tří částí. První byla souhrnem císařských konstitucí z dříve vydaných kodexů a byla doplněna o nařízení z počátku Iustinianovy vlády. Druhá část obsahovala výběr toho důležitého a stále živého z práva klasické římské jurisprudence. A třetí částí byla přehledná učebnice římského práva.
            Tento zákoník byl platný až do pádu byzantské říše. I přes to, že tak něják zmrazil vývoj práva.
            Iustinián usiloval o obnovu římského impéria a úspěšně válčil proti Slovanům, Peršanům, Vandalům v Africe i Ostrogotům v Itálii. Za jeho vlády Byzantská říše získala zpět alespoň část území, které patřilo k původnímu římskému impériu.
            Ovšem úspěchy kterých dosáhl v Itálii neměly dlouhého trvání. Po vpádu Langobardů tři roky po Iustiniánově smrti se Byzantikům podařilo udržet pouze Ravennu.
            Na východě se vedly války s Peršany a Iustiniánus si nakonec koupil mír za vysoké peněžní prostředky. Tyhle jeho války hodně Byzancii oslabily a když zemřel, zanikl i sen o obnovené říši.
           
Zdroje:
            Dětská ilustrovaná encyklopedie - Historie Lidstva, Strana 28 (Nakladatelství Slovart); Vydáno roku 2000 v Praze
            Ottova encyklopedie A - Ž, strana 449 - Justinián I. Veliký; Vydáno roku 2004 v Praze
            Reader's Digest Výběr - Velký Atlas Světových Dějin, Strana 91; Vydáno roku 2002 v Praze
            http://cs.wikipedia.org/wiki/Justini%C3%A1n_I.

Žádné komentáře:

Okomentovat