8. listopadu 2013

Jennifer Lee Carrell - Shakespearova kletba

Shakespearova kletba je pokračováním (volným) knihy Vraždy podle Shakespeara od spisovatelky Jennifer Lee Carrell.
Hlavní postavou knihy je Kate Stanleyová, která je divadelní režisérkou a zabývá se Shakespearem. Režíruje jeho hry. A právě byla oslovena, aby režírovala Skotskou hru - Makbetha. Hru, která je prý prokletá, protože herci umírají.
Lady Nairnová, pro kterou má Kate hru režírovat, chce do hry použít rekvizity ze své soukromé sbírky Makbethovských předmětů. Ovšem, je tu také Dunsinanský kopec, kam se prý nemá chodit samotná. Nicméně, zvědavost je větší, než strach a Kate se na ten kopec vydá. Narazí tam na "mrtvolu" Lily, což je vnučka Lady Nairnové a také na pár podivných lidí.

Uteče spátky do sídla Lady Nairnové a zjistí se, že Lily mrtvá není. Jenže pak je večeře a jméno na jednom místě u stolu je vyměněno za jméno Hala Beridge, který údajně zemřel, když hrál Lady Makbeth v Makbethově úplně první premiéře.
A tímto prapodivnosti teprve začínají. Dále totiž zabijou starou Callie, která Kate pomohla na tom kopci, následně zabijí i Sybillu, do které je evidentně zamilovaný Ben, bývalý Katin milenec. No, a nakonec je unesena Lily a výkupným je první rukopis Makbeta.
Kate se tedy dává do zběsilého pátrání a pomalu odhaluje historii Makbetha a jeho kletby. Pomáhají jí v tom Eirchard ,kterého potom zabijí v Britském muzeu, a Joanny Blackové a později i jedné americké profesorky.
Vydávají se do všech možných koutů země, sledují mlhavé stopy a snaží se zjistit, kde únosci drží Lily, protože je faktem, že rukopis jim byl vyfouknut přímo před nosem. Právě těmi únosci. A stejně tak zrcadlo, které je potřeba pro rituál, který je údajně v prvotní verzi Makbetha popsaný.
Nakonec jim dojde, že jsou drženy na hradě v jezeře. A vydají se tam. Ovšem, tam se ukáže, že Joanna Blacková je ve skutečnosti Carrie Doulasová, která pod jménem Corra Ravensbrooková psala pochybné knihy.
Nicméně, Lily se zachránit podaří. I když je pravda, že rukopis Makbetha je navždy ztracen, neboť shoří na popel.

Příběh přítomnosti se prolíná s tím, co se stalo v minulosti. Jsou tam věci o Doktoru Johnu Deem, o tom, že Hal Beridge prý byl přestrojená žena. A ještě ke všemu prý nějáká členka významného rodu... Ale je pravda, že nevím, kolik z toho je založeno na pravdě protože autorka knihy vystudovala Shakespeara a zároveň je obdarována uměním vyprávět! Její knihy se čtou velice dobře a opravdu je musím doporučit. Jak Vraždy podle Shakespeara, tak právě tuto knihu - Shakespearova kletba.

Žádné komentáře:

Okomentovat