8. listopadu 2013

Robert Asprin - Mýtus v ohrožení aneb zastavená Stázka

Skeeve bydlí na bazaru na Pakle a pracuje jak pro Mafii, tak pro Dably. A právě jeden z těchhle dablů, konkrétně Ekl, ho pozve na přátelskou partičku dračího Pokeru. A díky nějákému zázraku to Skeeve vyhraje aniž by vůbec měl ponětí, co vlastně dělá. Aazh ho totiž odmítnul naučit dračí poker.

A aby to bylo ještě horší, protože vždycky to je ještě horší, vyhraje zástavu nějákého Hejka, což je malá holka jménem Stázka. Skeeve se vrací se Stázkou domů a tam nastane peklo. Hlavně díky Aazhovi, kterému se Stázka vůbec nepozdává.
A pak Kvido a Frigo, kteří jsou Skeevovi bodyguardi, přivedou Zajdu. Zajda je neteř Dona Bruce, který je mafiánský Kmotr. A který vlastně Skeeva zaměstnává a myslí si, že by Skeeve měl mít milenku. A právě proto mu pošle Zajdu. A s tím Skeeve nesouhlasí, možná právě proto, že je Zajda až moc přítulná.
Ale Zajda nezajda, poté, co obě dvě dívky přijdou do domu, začnou se dít nehorázné věci. Například - Tananda se rozhodne odejít a opravdu to udělá. A poté, co se Skeeve pokouší naučit Marfu kouzlit, odejde i ona. No, chystá se odejít, ale zarazí ji Tananda, která se vrací se zprávou, že na Skeeva poslali Kata. Nejhrozivější potvoru vůbec. A ničitele pověsti zároveň.
A aby to opět bylo ještě horší, přihrne se do toho ještě věc s Bonbon Ante Kidem, který poté, co Skeeve vyhrál proti všem na partii u Ekla, zve Skeeva, aby si Dračí Poker zahrál proti němu. A jelikož je tu ta věc s Katem, odmítnutí absolutně nepřichází v úvahu. Proto se tedy Aazh a ostatní pokoušejí Skeeva naučit alespoň základy Dračího Pokeru s tím, že alespoň neprohraje jako idiot, ale stylově.
Ovšem, ještě než se tohle semele, je tu taková menší příhodička s drakem Glípem. Skeeve ho jde vyvenčit, když se mu tam připletou Zajda a Stázka. A to byste od Glípa nečekali, ale vychrlí po nich oheň, protože chce Skeeva před něčím chránit. Ale před čím? Je to snad Zajda? A tak si Skeeve pozve Dona Bruce, ale od něj se jen dozvídá, že Zajda opravdu Kat není a že je pouze chtěl dát dohromady a chtěl, aby se vzali.
No, a potom je již čas na partii pokeru proti Kidovi. Sázky jsou čtvrt milionu a nakonec se ukáže, že Skeeve vyhrál. Byla to čistě náhoda, ale porazil Bonbon Ante Kida. Ale ještě stále je tu Kat. I když, Skeeve má již tušení, kdo by to mohl být.
Družina se vrací domů a tam jim Skeeve odhaluje, že Katem je vlastně malá Stázka. Ta uzná porážku a odchází. A Zajda je zaměstnaná jako účetní. Nadále se ještě Eklovi dokáže, že rozdával označené karty, když Skeeva pozval na partičku pokeru. A tak se Skeeve rozhodne, že odkoupí jeho hernu. A pošle Zajdu, aby tam udělala inventuru a odhadla cenu. Ovšem, koupí tu hernu za polovinu odhadu.
A co dál? Dál si musíte počkat na další dobrodružství. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat