8. listopadu 2013

Robert Asprin - Zrození mýtu aneb další pěkná šlamastyka

Další, v pořadí druhá kniha ze série Mýtus, s názvem Zrození mýtu, aneb další pěkná šlamastika, pojednává o tom, jak Skeeve na Aazhovu radu zkouší přijít k místu dvorního čarodeje v zemi Posilltum. Toto se mu podaří, jenže je tu další problém - Obrovská armáda, která se chystá na Posilltské království zaútočit. Dvorní čaroděj Skeeve a jeho učitel Aazh, který se maskuje za jeho učně, jsou vysláni, aby katastrofě zabránili. Vydávají se tedy na místo, kde je armáda a berou si s sebou draka Glípa. Na místě,kde je armáda potkají Tandu, což je demonka a stará kamarádka našich hlavních hrdinů. Společně se vydávají na Paklu, kde je známý Bazar vedený Dably. 

Chtějí si najmout armádu, ale celé se to zvrtně, takže jejich armáda se skládá z jednoho impa, gargoyla, salamandra Berferta, demonky Tandy, lučistníka z Lukly, Aazhe, draka Glípa a samotného Skeeva, na kterého jsou házena všechna velká rozhodnutí. Skupinka si vymyslí plán, který se tak jako tak zvrtne a také se ukáže, že armáda bojuje jen proto, aby splatila dluhy. Nakonec to dopadne tak, že se celá armáda stane obyvatelstvem v Posilltském království a její velitel Velký Julek se stane válečným poradcem. Celé to končí dobře a také směšně, což je hlavní pointa, protože knihy od Roberta Asprina jsou vždy vtipné. 
Vřele doporučuju, takže pokud nemáte co číst, rozhodně neváhejte a přečtěte si Zrození mýtý, poté, co samozřejmě přelouskáte Další prima mýtus.

Žádné komentáře:

Okomentovat