8. listopadu 2013

Simon R. Green - Cesty po kterých jsme se nevydali

Kniha pojednává o soukromém detektivovi Johnu Taylorovi, který působí na Noční straně, což je fiktivní a nadpřirozená část Londýna. Do jeho kanceláře přijde chlap, který pronásledován svými já z budoucnosti, ale i minulosti. Taylor se snaží mu pomoct a nakonec se to povede, ale celou dobu nad všemi vysí hrozba Lilith - první Adamovy ženy, která byla odvrhnuta a vyhnána z Ráje. Lilith stvořila Noční stranu a také ji může zničit. Pokud se Taylorovi nepodaří zjistit, jak jí v tom zabránit.

Společně s Tommym a Suzie se tedy vydává za Časem, aby je poslal do minulosti, až ke zrodu Noční strany. Čas je tam tedy pošle, ale něco se pokazí, protože skončí v šestém století. Vypadá to, že si někdo hrál a chtěl, aby skončili tam, kde jsou. Vydávají se do exklusivního klubu, který existuje již hodně dlouho a potom pokračují do nejstarší hospody. Tam se setkají s Merlinem, jehož srdce v budoucnu chybí.
Údajně mu ho vzala čarodějka Nimue, ale ukáže se, že to byli oni tři, i když s její pomocí. Jeho srdce potřebují, aby se dostali ještě dál do minulosti. Všecno se ovšem zvrtne, když se Tommy obrátí proti nim. Taylor tedy zruší jeho spojení s minulostí a pošle ho zpět do budoucnosti, či součastnosti, záleží na úhlu pohledu. Zbylí dva pak vezmou mrtvou Nimue a Merlinovo srdce a použijí jej, aby se dostali hlouběji do minulosti. Žel, dostanou se jen do druhého století.
No, nedá se nic dělat. Na skládce se tam zbaví mrtvého těla i srdce, které se tímto počinem úplně vybilo a znovu jdou do klubu. Narazí tam na Poseidona, udělají bordel, celý klub zdemolují a následně se znovu vydají do nejstarší hospody na Noční straně. Tentokrát ji vlastní nějácí dva, takoví pofidérní, já jim nikdy nevěřila.
Jelikož Taylor a Suzie potřebují pomoct, a jelikož si vzpoměli na Lovce Herna, a jelikož ho ti dva z tý putyky náhodou znají, dovedou je k němu. Jenže, ukáže se, že mu prodávali oběti na jeho lovy a hony. To se samozřejmě Taylorovi a Suzie nelíbí. Začnou se s ním prát, ale akorát dostanou nakládačku. Ve výsledku je Suzie odvlečena na hranice Noční strany a Taylor musí projít Hernovým honem a vyhrát, aby je oba zachránil.
Hon začíná a Taylor utíká. Herne ho ale nakonec dohoní. Ovšem, to nezná Taylora, tenna něho ušije boudu a shodí ho z jeho měsíčního oře, či co to bylo za potvoru. Sám na ni nasedne a tryskem, ne, spíš rychleji, uhání k Noční straně. Vyhraje. Ale Herne se nehodlá vzdát. Pronásleduje ho i do města, ale to ho zlomí a stane se z něj to, co Taylor zná z budoucnosti/součastnosti…
Objeví se posel bohů, či co. A ten jak Taylora, tak Suzie uzdraví a pošle je ještě mnohem dál do minulosti. Až do doby zrodu Noční strany.
Ocitnou se v temném lese, na okraji čtvercové mýtiny, kterou Lilith udělala, aby na ní Noční stranu stvořila. Všude jsou jenom zvířata. Ovšem, pak se tam objeví andělé. Jeden z nebe a druhý z pekla. Ve výsledku naše dva dobrodruhy posednou, aby jim propůjčili svou moc, protože jinak by Lilith nebylo možné zastavit.
Pak se objeví Lilith a její děti. A Lilith stvoří nádherné město. Ovšem je to jen zidealizovaná její fantasie, lidé, až by se tam nějácí usadili, by ho pak stejně museli přebudovat.
Taylor a Suzie se vydávají dovnitř nově utvořeného města. Cestou k jeho středu jsou napadání Lilithinými dětmi, ale díky síle andělů, kteří jsou v nich, se jim je podaří snadno přemoci. Dostanou se až k samotné Lilith a chtějí ji zastavit, domluvit jí a podobné. Ovšem v té chvíli se andělé vymknou kontrole. To ale Taylora i Suzie naštve a vypudí je ze svých těl.
A tak ti dva zůstávají sami proti všemocné Lilith. A jak ji teda porazí? Niják, ovšem povede se jim ji oslabit. Díky Taylorově schopnosti. Vysaje z ní její energii. A nechá ji tam, zesláblou. A díky tomu ví, jak ji mohou porazit i v budoucnu. Vrátí se tedy do budoucnosti a tam čekají, co bude dál.

Je to skvělá kniha a všem ji doporučuju. Není nad pořádnou fantasy psycho sekárnu s cákanci krve na každým kroku! A navíc, je to velice vitpně napsaný! Rozhodně to vyzkoušejte! Myslím, že za pokus nic nedáte.

Žádné komentáře:

Okomentovat