8. listopadu 2013

Simon R. Green - Za modrým měsícem

Rupert a Julie jsou zpátky, ale tentokrát pod jmény Jestřáb a Rybářka. Slouží jako kapitáni Hlídky v městském státě Havenu. Povede se jim potlačit vzpouru v docích, kde lidské dělníky nahradily zombie ovládané bratry De Wittovými. Pak se setkávají s Chancem a jeho psem Pašákem, který jim oznamuje, že je královský Kvestor a že král Harald byl zavražděn. A že se mají vrátit do lesního království.

Ti nejdřív nesouhlasí, ale nakonec se podvolí. Nicméně, nejprve se rozhodnou zlikvidovat všechny velký hlavy v Havenu. A samozřejmě bratry De Wittovy. A tak si v hlavním stanu Hlídky naberou všemožné výbušniny a jiné blbůstky a jdou konat pomstu ve jménu spravedlnosti.
U De Wittových narazí na jednoho čaroděje. Je to ten, který bratrům umožnil ovládání zombií. Díky Jestřábově sekyře, kterou mu dal Velemág, a která má magickou moc, se jim povede čaroděje zneškodnit. A potom si podají všechny velký zvířata, když se sejdou v hospodě v nóbl čtvrti. A to udělají tak, že jim tam hodí Chaosovou bombu. A následně si podají největší zvíře vůbec. A povede se jim ho zabít. Jenže pak jsou pronásledováni a musí ujíždět z Havenu úprkem v prk. A to se jim povede. Chance otevře průrvu a jsou doma v Lesním království.
Po několika dnech cesty přijíždějí na Lesní hrad, kde jsou ale všichni zklamaní, že "se princ Rupert a princezna Julie nevrátili a že za sebe poslali jenom jakési kapitány Hlídky ze státu, o kterém vživotě neslyšeli - Jestřába a Rybářku". Ale Královna Felicity je přijme a nechá je Haraldovu vraždu vyšetřovat.
A tak ti dva začínají s výslechem všech možných individuí v hradu. Počínaje Magusem, přes lorda Viviana (Kapitán stráže), Sira Roberta Hawka (Hrdinu z války s démony), Královnu Felicity a konče Vévodou Alrikem, který je Felicitin otec. Mimo jiné je otcem ji Julie.
Magus do dvou hlavních hrdinů pořád hustí, že musí jít do převrácené katedrály, která se objevila, když otevřel průrvu mezi severem a jihem. A že prý je to osud a kdesi cosi. A majordomus z té katedrály není o nic moudřejší. Navíc, ztratilo se tam několik průzkumných výprav. Vrátil se jeden jediný muž a pořád jenom žbleptal o tom, že je tam Hořící muž.
A což teprve tajemný Šaman, který se objevil na nádvoří mezi vesničany a který hlásá o demokracii a o právech pro lid. A co Haraldova poslední zpráva, ve které varuje před odkazem jejich otce - Krále Jana? A aby to všechno bylo ještě horší, na hrad míří Kráčející muž, též zvaný Hněv Boží ve světě lidí, nebo také Nářek Jericha.
Nakonec se do převrácené katedrály vydá skupinka čtyř osob. A sice - Nářek Jericha, Jestřáb a Rybářka, kteřá ho odmítají pustit samotnýho a Majordomus. Spustí se do katedrály a tam na ně čeká Hořící muž, který je vlastně autorem katedrály a který učinil krvavou oběť a tím se katedrála stala převrácenou.
Ten je vyvede po schodech okolo stěny nahoru, tedy vlastně dolů do špice katedrály. Po cestě se staví v Kostnici, která tam je vybudovaná. Najdou tam mnohé ssvaté relikvie a mimo jiné tři zbylé Pekelné Nástroje. A schránku s prvotní jiskrou, která tam byla uzavřena poté, co bůh řekl "budiž světlo".
Nakonec dojdou do ze zlata vyrobené komnaty, kde je okno s okenicema. Rybářka, jako skeptik se domnívá, že za ním bude jenom hlána, ale opak je pravdou, je to cesta do Snění, kte přežívají tranzitivní bytosti, jako třeba Kníže démonů. A právě proto je tam s nimi majordomus, kterému se pomocí Ruky slávy povede bránu otevřít.
Jestřáb, Rybářka a Nářek Jericha se vydávají branou dál, jen aby narazili na modrý měsíc, stvůru zvanou Kravé kosti, Maguse a samotného Knížete démonů. Vypadá to, že Magus chce ty tři zničit, ale nakonec vypluje najevo, že byl ve světě lidí moc dlouho a že si je oblíbil a proto se chystá bránu do Snění natrvalo uzavřít. A potřebuje k tomu lidskou oběť.
Jenžej to se zase nelíbí Jestřábovi a Rybářce, teď už zase Rupertem a Julií. A ještě jedna věc, Rupert má zase obě oči. A pak si vzpomenou na Duhový meč, který jim majordomus přinesl, než se na tuhle výpravu vydali. Magus sice říká, že to nebude fungovat, teda, když si zrovna nestěžuje na to, že Kráčející muž tam neměl vůbec být a že všechno zkazí. Nicméně, pak si vzpomenou ještě na prvotní jiskru. A napadne je ty dvě věci spojit. A udělají to.
A takhle zničí snění, nebo je alespoň natrvalo odříznou od světa lidí, a Duha je donese zpět do zlaté místnosti a katedrály, která již zase stojí správně. A i hrad, která měl dosti zvláštní topologii se zase roztáhl do původní velikosti, když před dávnými časi obepínal katedrálu.
Nakonec se ukáže, že všichni věděli, že Jestřáb a Rybářka jsou Rupert a Julie, ale že je naschvál nechali parcovat inkognito. A také se ukáže, že vrahem Haralda je vlastně Šaman, který se ukáže být králem Janem, jehož tělo se po válce s démony nidky nenašlo. A Rupert s Julií zase ujíždějí pryč, protože nechtějí kralovat.

Mno, asi jsem něco vypustila, jako třeba čarodějku Tiffany, ale to je jedno, to není důležité. Důležité je, že i mrzoutský vévoda Alrik se nakonec dovede usmívat a Felicitino dítě je v bezpečí právě díky němu. XD Ale dost, pokud chcete vědět víc a znát Pašákovy hlášky, rozhodně doporučuju přečíst. xD Stojí to za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat