8. listopadu 2013

William Shakespeare - Sen noci Svatojánské

Já vím, obal té knihy není v moc doblé kvalitě, ale s tím bohužel nic nenadělám. Pokud byste někdo našel lepší, hoďte mi odkaz a já to předělám. Ale nebudu přece psát o obalu, místo toho se zaměřím na obsah. Takže, Sen noci svatojánské od Shakespeara pojednává o tom, jak mohou být cesty lásky nevyspytatelné. Hermia je zaslíbena Demetriovi, ale miluje Lysandra. Lysandr miluje Hermii, ale Hermiin otec jim nepřeje. A do Demetria je zamilovaná Helena, jenže její láska není opětovaná. Dále tam pak je ještě jeden pár, ale toho se to něják moc netýká, ti budou svoji a nikdo jim v ničem nebrání.
Hermia a Lysandr se rozhodnou utéct z Athén, kde se to odehrává. Dostanou se do lesa, kde se rozhodnou odpočinout si. Mezitím ale vládci víl a skřítků - Titania a Oberon, se spolu hádají, protože Titanie si vydržuje lidského chlapce. A dopadne to tak, že Oberon chce Titanii přinutit, aby se chlapce vzdala pomocí štávy z jedné květiny. A tak pošle vtipálka Puka, aby mu ji obstaral. Ale než se Puk vrátí, Oberon zpozoruje Demetria a za ním klopýtající Helenu, jak se snaží dostihnout Hermii a Lysandra. A dostane nápad, že potře víčka Demetriovi, aby se zamiloval do heleny, takhle ta rostlina totiž funguje.

Když se Puk vrátí, Oberon mu poví o svém plánu a pak jde potřít víčka Titanii. Jenže puk to celé poplete a potře víčka Lysandrovi a ten se probudí zrovna ve chvíli, kdy se na něj dívá Helena. A jelikož šťáva z květiny funguje tak, že se člověk zamiluje do prvního, kterého uvidí poté, co se probudí, zamiluje se Lysandr do Heleny.
Ještě v mezičase zkoušejí řemeslníci divadlo. A jednomu z nich nadělí Puk oslí hlavu. A právě tohoto muže spatří Titania a začne ho hýčkat.
Potom se příběh vrací k Oberonovi, který zjišťuje, jak to vtipálek Puk popletl a snaží se napravit chybu. Nakonec, po obrovské hádce po Helenu mezi Lysandrem a Demetriem, kterému byly mezitím také již potřeny víčka, aby se zamiloval do heleny. Nakonec jsou ale oči Lysandra vyčištěny a on znovu miluje Hermii, která nic z toho nechápe, stejně jako Helena, která si myslela, že se proti ní všichni spykli.

Nakonec to ale dopadne dobře a Všichni se popárují tak, jak to má být. Na svatební hostině jim řemeslníci hrají divadlo o Phyramovi a Thisbě. A na závěr se usmíří Titania s Oberonem a vtipálek Puk zůstane vtipálkem.
Tato hra od Shakespeara je napsaná opravdu dobře. Myslím, že ze všech, co jsem zatím četla, je napsaná nejlépe. Verše se hodně rýmují a není to jak třeba v Hamletovi, kde se verše rýmují jen opravdu výjmečně. Rozhodně doporučuju, ale pravdou je, že vám doporučuju i toho Hamleta. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat