8. listopadu 2013

CAE zkoušky


12. 6. 2013 jsem dělala zkoušky z angličtiny CAE. Pokud to chcete rozšifrovat, tak je to Certificate of Advanced English, nebo nějáká podobná volovina. Zkouška je rozdělená na pět částí a do dvou dnů. V době, kdy tento článek budete číst, už zkoušku budu mít za sebou celou, ale teď, kdy to píšu, což je večer dne písemné části zkoušky, to celý za sebou ještě nemám, ještě zbývá speaking.
Takže, jak to probíhalo? No, začínalo to kolem deváté, ale měli jsme tam být dřív, takže jsem si ráno naklusala do hotelu Avanti, což je zhruba naproti Bobycentru tady u nás v Brně. Tam jsem podle šipek došla až do oblasti, kde jsme čekali, než nás pozvou do zkoušecí místnosti. Tam nám rozdali první část zkoušky – Reading. Prostě, články a výňatky, na který jsme pak zodpovídali otázky, který byly v tomto případě všechny na ABCD. Potom byla patnáct minut přestávka a byl writing. Dvě práce jsme měli vypracovat, jedna byla přesně zadaná a tu druhou jsme si mohli vybrat z pěti možností. To první byl dopis a to druhý jsem si vybrala esej.
S tím dopisem byl takový menší problém. Teda, aspoň já jsem ho měla. Prostě mi dalo práci to natáhnout, abych měla minimální počet slov, který byl požadován. Oni to už sice nepočítají, ale tak, rozhodla jsem se, že si to jen tak orientačně spočítám. To druhý mělo opačný problém a já jsem měla co dělat, abych to nepřešvihla o něják extra moc. Jak jsem říkala, sice to nepočítají, když to kontrolujou, ale tak, lepší mít jistotu, že místo dvou set nemám slov tři sta. To by bylo asi trochu moc.
Dále následovala obědová přestávka, tak jsem si tak něják četla a trochu probírala tu zkoušku s Martinem, se kterým chodíme do stejnýho kurzu. Takže to proběhlo celkem v pohodě. Po této pauze následovala asi nejnudnější část zkoušky vůbec – use of english. Za A) jsem to měla hotový ani ne za polovinu stanoveného času, což byla hodina. A za B) jsem tam ten zbytek času musela vlastně sedět a nic nedělat, což byla docela nuda, pokud by vás to zajímalo. Potíž je v tom, že já to prostě měla rychle. Jako jo, mohla jsem si to kontrolovat znova a znova, ale to bych tam udělala zbytečný chyby navíc. Vždycky jsem to tak měla, že když jsem něco opakovaně kontrolovala, tak tam bylo víc chyb, než je zdrávo, zato když jsem to nekontrolovala, tak tam bylo jen minimum, nebo žádné.

No, pak nám dali další pauzu a následovala poslední část – listening. Tady se to nedalo udělat rychle, protože vlastně to člověk musel poslouchat. Některý otázky byly sporný, ale jinak to bylo celkově v pohodě. No, a pak byl konec a my jsme mohli odejít.
A tehdy jsem dostala výborný nápad. Ona je totiž nová kniha od Dana Browna, jestli to nevíte. Jmenuje se Inferno a podle toho mála, co vím, se to odehrává ve Florencii v Itálii, což je místo, který mám moc ráda. No, tak já jsem se sprčila, že si to koupím, i když je to zatím jenom v angličtině. Ono mi totiž tak něják napadlo, že to v angličtině bude ještě lepší, než česky. Takže po CAE zkoušce jsem se vydala na tramvaj a jela do města do knihy a knihu jsem si koupila.
Potom jsem ještě měla angličtinu, jako normální hodinu, tak jsem šla tam. Byly jsme tam jenom dvě, ale to nevadí. Dělaly jsme use of english, na přání Luby. Byla to docela sranda. No, takže tak. :)
Jo, a to Inferno jsem už začla číst a přijde mi, že je to dobrý. Tím myslím, že mi první kapitola nepřišla nudná. Prolog byl sice trochu divný (divný, ne nudný), ale od první kapitoly to bylo už super. Prostě, něják jsem se začetla. Heh, možná to ale budu muset přerušit a prvně přečíst Legendu o Drizztovi díl 4, který se mi konečně povedlo sehnat. Přeci jenom, pídila jsem se po něm opravdu dlouho.
No nic, mějte se. A napište komentář!  

Žádné komentáře:

Okomentovat