8. listopadu 2013

R. A. Salvatore - Legenda o Drizztovi: Vyhnanství


 Legenda o Drizztovi pokračuje po Domovině Vyhnanstvím.
   Drizzt opustil Menzoberanzan a přebývá v divokých tunelech Temného světa. Dlouhých deset let přežívá a stává se čím dál silnějším. Zároveň ale také začíná ztrácet to, kdo vlastně je a pro jaké zásady vlastně žije. V této době zaslechne svirfnebli a sleduje je. Dovedou jej do Třpytivého Skaliště, což je jejich domov.
   V mezičase v Menzoberanzanu zuří partizánská válka mezi rody Do'urden a Hun'ett. Oba rody ztratily přízeň pavoučí královny Lloth, takže se válka táhnen právě oněch dlouhých deset let, které Drizzt ztrávil v tunelech. Rod Hun'ett je nakonec poražen a až na matronu vyvražděn. Rod Do'Urden je nucen matronu rodu Hun'ett přijmout jako nejstarší dceru. 

   Po tomhle všem se opět vracíme k Drizztovi, který se rozhodl riskovat a vstoupil do Třpytivého Skaliště jen proto, aby už nebyl sám (Guen - panter - se nepočítá). Ve Skališti se znovu setkává s Belvarem, Svirfnebli, kterého jeho bratr Dinnin připravil o ruce. A když se král Svirfnebli rozhodne, že Drizzt nemůže zůstat, Belvar se vydává na cestu s ním.
   Důvod, proč Drizzt nemůže zůstat je ten, že jeho drahá rodina na něj má spadeno a poslali za ním zabijáka. Tím zabijákem je oživený Zaknafein Do'Urden, v tuhle chvíli nazíván Zincarla.
   Drizzt a Belvar na svých cestách narazí na mnohá nebezpečí. Počínaje jezerem se žiravinou, kde se zabydlel národ Havranů, pokračuje přes střet se šíleným lidským kouzelníkem a konče Ilithidy, kteří je zajmou a chtějí si z nich udělat otroky. Díky náhodě se jim ale podaří uprchnout zrovna ve chvíli, kdy Zaknafein začne Ilithidy kosit.
   Belvar, Drizzt a Klapok, kterého někde sebrali cestou, prchají před Zaknafeinem, ale ten je dohoní, když se znovu ocitnou nad jezerem s Žiravinou. Zde se Drizzt a Zaknafein utkají a Zakovi se povede na chvíli vyrvat z nadvlády Matrony Zlovůle. Na dost dlouho, aby se vrhl do žiraviny a ukončil tak svůj život (neživot, vzhledem k tomu, že byl v tu dobu vlastně zombie). Bohužel před tímto vším ještě stihl zabít Klapoka.
   Drizzt a Belvar putují dál a znova se dostávají do Skaliště. Drizztovi je dovoleno se nějákou dobu zdržet a když potom odchází - sám, jenom s Guen - rozhodne se, že se vydá na povrch a zkusí své štěstí tam, protože Temné říše evidentně nejsou místem, kde by mohl někdo s jeho ideály žít.
   Nechává tedy temnotu za sebou a putuje za světlem říší na povrchu.
   Knniha mne uchvátila a já jsem se s vervou pustila do dalšího dílu. Ten sice ještě nemám přečtený, ale jakmile k tomu dojde, věřte, že se hned pustím do článku o něm. Na celou tuto sérii jsem vlastně narazila náhodou, ale jsem ráda, že jsem si ji v knihovně pujčila.
   Rozhodně doporučuju všem, co mají rádi magii a elfy. Ať už ty temné, nebo jakékoli jiné. :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat