8. listopadu 2013

R. A. Salvatore - Legenda o Drizztovi: Domovina

Drizzt je mladý temný elf - Drow. Narodil se během války mezi rody Do'Urden a De'Vir. Jeho primární funkce měla být oběť pavoučí královně Lloth. (Opravdu tam jsou dvě L?) Jeho ctižádostivý bratr Dinin ho ale mimoděk zachrání před tímto osudem, neboť během boje proti De'Virům zabije prvorozeného ze synů Do'Urden, tedy oběť Lloth je splněna a Drizzt je stále naživu.

Abyste to celé lépe pochopili, musíte vědět, že Temné říše, kde Drowové žijí, jsou opravdu temné a to nejen tím, že zde není prakticky žádné světlo. Město Menzoberanzan, kde rod Do'Urden žije, je pod nadvládou drowů a rody bojují o moc. A Drowům projde prakticky všechno, za předpokladu, že nejsou přistiženi. Pokud by byli přistiženi, pravděpodobně by je čekala smrt a nejen je, ale i celý jejich rod.
A v takovéto společnosti malý Drizzt vyrůstá. Když dosáhne potřebného věku, začíná s výcvikem se zbraněmi pod vedením bojového mistra Zaknafeina, který je vlastně jeho otec, což ale zatím Drizzt neví. To se dozví až později.
Se Zaknafeinem stráví několik let, potom je poslán na akademii, kde stráví dalších deset. Tam se z něj pokusí vymýtit jeho ideály, které jsou tak odlišné od těch, co chovají v úctě ostatní drowové.
Po výcviku na akademii stráví Drizzt nějáký čas hlídkováním v tunelech okolo Menzoberanzanu, kde se zúčastní několika bojů. Například s hákovci, nebo se svirfnebli, což jsou takoví gnómové? trpaslíčci? Něco mezi tím. Myslím, že ten správný výraz je hlubinní gnómové, ale pro jednoduchost je budeme nazívat svirfnebli.
Během hlídkování se Drizzt seznámí s obrovským panterem, který patří Masojovi Hun'Ett, jenže poslouchá primárně Drizzta. A když nakonec má Drizzt dost života v prohnilém a skrz naskrz zkaženém Menzoberanzanu a vydává se žít v temných tunelech Temných říší, panter jde s ním.
Samozřejmě, že příběh je trošku složitější, než tohle, ale pravdou je, že toto je základní linka. Připojte si k tomu spoustu intrik a záhad a tajemství a budete mít plnohodnotný obrázek. A nebo víte co? Radši si tu knihu rovnou přečtěte, protože si myslím, že neprohloupíte. Podle mě to rozhodně stojí za to. A nejlepší je, že je to teprve první díl z mnoha. Já mám taky přečtený druhý a v dohledné době sepíšu i ten, ale bude to chvilku trvat. No, a až přelouskám třetí, který mám rozečtený, tak přidám i ten. :)
Myslím, že se máte na co těšit. :)
Prosím, pokud jste knihu četli, napište mi, jaký na ni máte názor vy. Pokud ne, docela by mě zajímalo, jestli si ji přečtete... A pokud ne, tak prosím, opět by mě zajímalo, proč to. Jestli třeba proto, že nemáte rádi fantasy, nebo třeba prostě jen neradi čtete, nebo jestli to má jiný důvod. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat