8. listopadu 2013

Sir Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmes: Pes Baskervillský

Za Sherlockem přichází pan doktor Mortimer s podivným případem. Přináší pověst o hrozném psu, který pronásleduje rod Baskervillů. A také přináší zprávy o úmrtí Charlese Baskervilla za velmi podivných okolností. Zemřel prý děsem a díky slabému srdci. Něco ho pronásledovalo.

A doktor Mortimer má strach o Henryho Baskervilla, který se má nastěhovat do rodinného sídla v Dartmooru. Holmes se případu ujímá, ale chce mluvit i se sirem Henrym.
Na druhý den tedy přijdou oba. Rozebírají případ a Holmes se dozví, že Henrymu někdo ukradl úplně novou botu. Domluví se, že se sejdou na obědě, protože Holmes potřebuje jště přemýšlet.
Jenže, místo přemýšlení se Holmes a Watson vydávají za svými klienty a sledují je. Zjišťují, že nejsou jediní, kdo ty dva sleduje. Ovšem Holmes toho dotyčného vyplaší a tak jediné, co ví, je to, že ten muž měl fousy.
Potom si dají oběd a ještě je do toho zapleten dopis, který je vystříhaný z novin. Ukáže se, že bota se vrátila, ale že zmizela jedna stará, černá. Proč asi?
Výsledně je domluveno, že Watson pojede společně s pány do Dartmooru a Holmes zůsatne v Londýně, protože má ještě nějáké případy.
Na konci týdne tedy tři pánové odjedou. Přijedou do Dartmooru a nakonec i na zámek Baskervillů, který na ně ale večer působí velmi ponuře.
Následující den začne Watson navazovat přátelské styky s lidmi, kteří tam žijí. Potká Stapletona, který je přírodozpytec a také jeho sestru. Seznámí se s Franklandem, který má na střeše dalekohled. A uslyší hrozivé vytí psa baskervillského. Se sourozenci Stapletonovými se poté seznamuje i sir Henry a zamiluje se do Stapletonovy sestry.
A aby to všechno bylo ještě komplikovanější, z Princetownu uteče nebezpečný trestanec Selden. Prý se schovává na blatech. Další záhadou je, kam se komorník Barrymore každou noc krade a proč. Watson ho sleduje a zjišťuje, že dává svíčku do okna, ze kterého je vidět celá blata.
Následujícího rána to poví siru Henrymu a spolu se rozhodnou, že to vypátrají. První noc nemají štěstí, ale další ano. Dozvídají se, že trestanec Selden je mladší bratr manželky komorníka Barrymora. Barrymorovi řeknou, že si o tom popovídají následující den a pošlou ho do postele. Sami ovšem vyrážejí na blata odhodlaní trestance chytit. Ovšem nezadaří se jim. Jediné, co zaslechnou, jsou táhlé zvuky, které vydává ta údajná baskervillská psí potvora.
Vrací se tedy s nepořízenou na zámek. Cestou se ale Watsonovi naskytne pohled na postavu s orlím nosem, která stojí na skalisku a za ní je měsíc. Není to nikdo zdejší a dva společníci si jsou jistí, že Selden to být nemůže, protože je od toho místa moc daleko.
Následující den ovšem zahajuje Watson pátrání. Na stopu ho přivede pan Frankland, který mu říká, že viděl chlapce, jak na blata nese jakýsi raneček, patrně s jídlem. Domnívá se, že jde o někoho, kdo nosí jídlo Seldenovi, ale vzhledem k tomu, že Seldenovi nosí jídlo Barrymore, si Watson domyslí, že musí jít o člověka, kterého minulou noc viděl na blatech.
Vydává se tedy v chlapcových stopách a nalézá obydlenou chýši. Jenže nikdo v ní. Jen ten ranec. Prohledá ho a pak čeká, kdy se vrátí neznámý. Jaké je ovšem jeho překvapení, když uslyší Holmesův hlas, jak mu doporučuje, aby z té chýše vylezl, že venku je nádherně.
Watson se tedy dovídá, že Holmes byl na blatech celou dobu a že pátral na vlastní pěst. Ještě, než se Watson vydal hledat člověka, kterého v noci viděl, ovšem šel do Coombe Tracey, kde vyhledal jistou Lauru Lyonsovou, která prý měla mís schůzku se zavražděným sirem Charlesem v hodinu jeho smrti. Ale že na tu schůzku nešla.
Další článek, který tedy zapadá do Holmesovy skládačky. A ještě se Watson dozví, že slečna Stapletonová je ve skutečnosti Stapletonovou manželkou, ne sestrou. Holmes a Watson probírají případ téměř do noci, ale pak se zase ozve vytí psa Baskervillského a také pronikavý výkřik někoho.
Oba dva běží na místo, odkud se to ozývá v domění, že přijdou pozdě a že sir Henry už bude mrtvý. Opravdu najdou mrtvolu, ale když ji otočí obličejem k sobě, zjistí, že to není Henry, ale ten trestanec Selden, který na sobě má staré Henryho šaty, které Henry dal Barrymorovým a ti Seldenovi.
Holmes tedy přikračuje k radikálnímu řešení. Chce to celé rozlousknout již následující den. Ovšem pak k mrtvole na blatech přichází pan STapleton, jeho údiv ve tváři, když zjišťuje, že je to ten trestanec Selden nelze přehlédnout. Holmes povídá, že se oba dva vracejí zítra do Londýna, že v tomto stádiu budou užitečnější tam.
Pak jdou na zámek a tam s Henrym povečeří. V portrétu proradného sira Huga poznají Stapletona, čímž zapadne do Holmesovy skládačky další dílek. A kluh kolem vraha se začíná uzavírat. Mezi Watsonem a Holmesem již není žádné tajemství, že jejich pachatel je Stapleton.
Následující den dají Henrymu instrukce, podle kterých má jít ke Stapletonovým na večeři, tam má jet, ale zpět má jít pěšky. Sami jdou na nádraží, kde kolem páté přijede z Londýna detektiv Lestrade. Jdou k domu Stapletonových a čekají, až odtamtud Henry vyjde. Jenže nepočítají s mlhou.
Henry opouští dům a kráčí po cestě směrem k zámku. Mine úkryt našich tří pozorovatelů a pak to přijde. Holmes uslyší dusot obrovských tlap po cestě. Okamžitě jsou připravení pálit, ale díky mlze se zvíře oběví až v poslední vteřině. Je pokryto pekelným ohněm a má krvavé oči. Detektivové jsou ochromeni, ale nakonec se vzpamatují a vystřelí po něm. Zvíře je zraněno a to je utvrdí v tom, že to není žádný přízrak.
Ženou se tedy za ním a vidí, jak skáče na sira Henryho. Holmes ale naštěstí vystřelí včas a zvíře zabije. Nechají Henryho tam, aby se alespoň trošku vzpamatoval a vydávají se zpět ke Stapletonovu domu, aby zatkli pana vraha. Jenže v domě najdou jen svázanou paní Stapletonovou. Odvážou ji a ona jim ukáže tajnou cestu doprostřed Grimpenských bažin, kde byl prý přechováván pes. Dojdou tam, najdou v bahně ztracenou Henryho černou botu a usoudí, že Stapleton zahynul v bažině. Dojdou ale až doprostřed a tam najdou starý domek a krabičku s fosforovou mastí, či co to je.
Záhada je rozřešena a Watson s Holmesem se vrací na Baker Street. Uplynulo mnoho času od doby, kdy řešili případ rodu Baskervillů, jenže jsou tu pořád věci, které se musí vysvětlit a tak se Holmes dává do vyprávění. Vysvětluje všechny nejasnosti a objasňuje slepá místa... Poté se oba dva seberou a jdou shlédnout nějákou operu a dát si ve městě večeři.

Žádné komentáře:

Okomentovat