6. května 2014

Styl

Nevím, jak vy, ale první, co se mi vybaví, když uvidím slovo "styl", je móda. Musím se ovšem přiznat, že jí niják posedlá nejsem a téměř vůbec se o ni nezajímám. Nicméně, v módě, (a nejen v ní) existuje různé škatulkování. Ať už se jedná o barbie, gothic, emo, skate, nebo skinheady. Mnozí z nás škatulkují lidi podle prvního dojmu, podle toho, co mají na sobě. Lidé rozřazují jiné lidi dle různých stylů.

Nemyslím si, že je to správné. Neboť jsou lidé, které zařaidit prostě nemůžete a myslím si, že jich je čím dál více. Navíc, nic není jen černé a bílé. Všude jsou odstíny šedi. Zastávám názor, že žádná černá a bílá není, jsou jen hodně světlé nebo hodně tmavé odstíny šedi.
Nemyslím si, že by měl člověk vyznávat nějáký jeden styl. Na druhou stranu, pokud se vám nějáký styl líbí, kdo jsem já, abych něco namítala, jen chci podotknout, že by se z toho neměl stát fanatycizmus.

Myslím si, že já sama žádný styl vyhraněný nemám. Je sice pravda, že bych se nikdy dobrovolně neoblékla dle stylu barbie, ale to ze mě ještě nedělá vyznavačku goth nebo metalového stylu. Pouze to značí, který styl nemám v oblibě. Kdybych si ovšem měla vybrat, volila bych klasický normální styl. Nic ovšem nemám ani proti post-apokalyptickým nebo dystopickým stylům.
Kam řadíte ty, co preferují čistě klasické normální oblečení?

Svět je velký a stylů je v něm hodně. Otázkou je tedy jenom to, zdali jsme schopní tolerovat styly, které se nám nezamlouvají. Jestli jsme ochotni nechat ostatní, aby vyznávali kterýkoliv styl uznají za vhodné.

Styl člověka o člověku nicméně nemusí vypovídat. Můžete mít člověka, který vyznává metalový styl. Na první pohled byste řekli, že je to jenom nějáký "týpek", co chodí po koncertech, ale kdo ví, kdo je to doopravdy. Může to být klidně profesor na univerzitě. Nebo úspěšný architekt.
Neměli bysme lidi soudit jenom podle jejich stylu a toho, co vidíme na povrchu. Potom snadno přehlédneme to důležité, co se ukrývá uvnitř.

Žádné komentáře:

Okomentovat