30. července 2014

Mount & Blade

Momentálně jedna z mých nejoblíbenějších her. Systémem hraní bych ji asi nejvíce byla schopná přirovnat k Heroesu, asi buď ke trojce nebo ke čtverce. Mount&Blade má základní mapu a potom vnitřek hradu a vesnic a bojiště, kde je ovládání trošku jiné. Ovládání na bojištích je ve stylu WSAD a myši. Myší řídíte, kam se díváte a kam útočíte a WSAD ovládáte postavu/koně. 
Tato hra není zrovna nejnovější a má několik pokračování, faktem ovšem je, že ta pokračování mne nezaujala. Jedno z nich jsem zkoušela a bylo to jakýsi napoleonský či co a tak něják se to vůbec nedalo ovládat, tak jsem to zas promptně odinstalovala. A nechala jsem si jenom tu původní verzi. 

A abych to celé nemusela vymýšlet znova, tak většina z toho, co budete číst, bude z mých poznámek, které jsem si ke hře udělala. Všechno, až na úvod, protože ten jsem k tomu myslím nikdy nenapsala. 
Tak tedy, jak jsem řekla, hra se jmenuje Mount&Blade. Jelikož mé poznámky neobsahují nic obecného, ale jedná se spíše o konkrétní rady a tipy, začněme tedy tím, jak se hra vůbec hraje. 
Nejprve si musíte samozřejmě vytvořit postavu. Nejprve si budete muset vybrat historii postavy, jako například kdo byl otec, co jste dělali jako malí, co změnilo váš život, a tak dále. Pro každou otázku je tam asi šest nebo sedm možností. Co vám ovšem doporučuju, je vybrat si, že jste pytlákem, protože pak máte zaručený luk. Pokud si vyberete, že váš otec byl zchudlý šlechtic, dostanete naopak právo nosit prapor a to hned od začátku. 
Jakmile máte dotvořenou historii, můžete si vytvořit samotnou postavu - vzhled, etnikum, a tak podobně. Pak už jenom rozdělíte body schopností a postavu si pojmenujete a můžete začít hrát. Ještě ovšem musíte vybrat, jestli bude hru možné opustit bez uložení. Já většinou volím, že není, ovšem i to se dá obejít, když z toho vyskočíte pomocí ALT+TAB a potom to natvrdo zavřete.

Když máte vytvořeného hrdinu, můžete začít hrát. Ovládání na mapě je jednoduché. WSAD se pohybujete rozhledově, pravé tlačítko myši když kliknete a držíte, tak můžete mapu otáčet doleva a doprava. Kolečkem ji oddalujete a přibližujete. Samotný pohyb postavy po mapě je levým tlačítkem myši. Na mapě jsou hrady, vesnice a města, samozřejmě potom také NPC charaktery a všeobecní nepřátelé, kteří mají šedou barvu, to mohou být například kořistníci, stepní nájezdníci, námožní piráti nebo třeba horští bandité.

A nyní se již konečně vrhneme na poznámky, které jsem sepsala. 

Ke komu se přidat? 
(Toto je původní verze, hned pod ní napíšu update, který jsem sepsala minulý týden)
Nejlepší je přidat se ke království Vaegris, neboˇž je na rozdíl od království Swadia umístěno na strategičtějším místě. A na rozdíl od království Nordů má jízdní jednotky. 
Království Rhodokské není zrovna nejšťastnější volba, neboť je roztahané moc do šířky (To je blud!!!) a není nejlehčí je ubránit (To je taky blud!). Pravdou je, že nemají jezdecké jednotky, takže jsou zbyteční, teda, až na ty maníky s tím Glavie, o kterém se dočtete níže v článku. 
Chanát Khergit není špatná volba, ale doporučuju jej spíše hráčům, kteří již se hrou mají nějáké ty zkušenosti, protože ty stepní nájezdníci, co se tam promenádují, jsou setsakra rychlí. Výhodou Khergitu ovšem je, že mají jako jediní jízdní lučištníky. 
Království Swadia má možná dobré jedotky, ale ze všech pěti království je umístěno uprostřed, takže může být napadnuté na čtyřech frontách součastně. Není tedy nejlepší se k nim přidat, pokud nehledáte challenge. Ovšem hodí se s ním mít přátelské vztahy, abyste mohli najímat jejich jednotky, mají sakra dobrý rytíře!
A co zbývá? Království Nordů, které je nejlépe umístěno, snad možná s vyjímkou Chanátu. Nordi jsou tak něják pěkně umístění, ovšem nemají žádné jezdecké jednotky. Mají ovšem celkem slušný lučistníky, já býtá váma, tak se k němu ale nepřidávám a místo toho se přidám k někomu jinýmu a pak du a zdecimuju město Tir, protože když se zmocníte Tiru, nemusíte už nikdy hledat vymahače výkupného, protože Ramun je v Tir vždy a permanentně.

Ke komu se přidat? UPDATE
Původně jsem tvrdila, že nejvýhodnější je přidat se k Nordům (Nebo k Vaegrisu) a udělat si u Vaegrisu kamarády, nicméně to musím přehodnotit. Nejlepší je totiž přidat se ke Swadii a udělat si přátele v Chanátu. A doufat, že si navzájem nevyhlásí válku, protože to je potom na pytel.
Toto uspořádání je výhodné, neboť Swadia možná nemá nejlepší střelce, ale má jedny z nejlepších jízdních jednotek. Když k tomu potom přidáte jednotky z Chanátu, budete mít opravdu silnou a skvělou a hlavně rychlou armádu. 
Ano, Swadia je sice velmi otevřená a rozsáhlá, ale na druhou stranu vám to umožní pořádat efektivní nájezdy na nezbedné sousedy. 
Ti z vás, kteří se nebojí rychlých nomádů v Chanátu si to mohou otočit a přidat se k Chanátu a udělat si kamarády ve Swadii. Sice to budete mít daleko k Nordům, ale zato budete mít k dispozici jídzní střelce i když náhodou někdo někomu vyhlásí válku.

Peníze?
Nejjednodužší je najít si nějáký turnaj a vyhrát ho. Nezapomeňte si ovšem na sebe před každým kolem vsadit. Získáte tak něco málo přes tři tisíce denárů. A to už se celkem hodí. Bohužel některé města dělají turnaje s dřevci, který jsou dost pitomý a nedají se pořádně ovládat. Pokud na takový narazíte, tak vám přeju hodně štěstí... 

Kůň
Ve hře je na výběr z několika koňů a je jen na vás, kterého zvolíte. Pokud preferujete rychlost, tak je asi nejlepší plnokrevník, nejlépe ten rytířský, který má ze všech koňů největší rychlost, avšak blbě se hledá a je dost drahej. Rychlý kůň je vhodný zejména pro ty, co preferují zabíjení na jednu ráno, protože rychlostní bonus zvyšuje škody. Toto je vhodné i pro ty, kteří krom sečné zbraňě mají v záloze také luk. 
Pokud ovšem používáte jenom a čistě luk, volte raději stepního koně nebo koně loveckého. Jde s nimi lépe manévrovat. Toto také využijete v případě jezdecké kuše nebo vrhacích zbraní, ať už se jedná o dýky, oštěpy, nebo jiné zbraně. 
Pokud patříte mezi ty, kteří koně ve skrumáši zastavá a sekají kolem sebe, ať už sekerou nebo mečem, je dobré mít koně, který to vydrží, proto si vyberte koně opancéřovaného. Jsou černí a hnědí. Ti černí mají myslím vyšší obranu a i útok, takže když do někoho najedete, naděláte větší škodu. 
Ve výsledku je to ale na vás. Pokud se nemůžete rozhodnout, nebo jste ještě nenašli vaši specializaci, vemte si klasického jezdeckého koně, je celkem levný a dokud si nevyberete specializaci, celkem vhodný, je takový všestranný, i když není zrovna nejrychlejší.

Lordi a králové
Po nějáké době hraní budete mít slušnou a rmádu, nicméně vydržovat armádu stojí peníze, tak proč ji nenechat, aby si na sebe nevydělala sama? Běžte a zrubejte nějákýho lorda a zajměte ho. Nebo krále, pokud na to máte odvahu a dost jednotek. Výkupné za lordy a hlavně za krále činí docela slušný balík peněz.

Štít
Po jisté době hraní jsem naznala, že štít je přežitek. Věřím, že většina z vás používá jak luk (kuši), tak zbraň an blízko. No, a mě vždycky štvalo, když mi došly šípy. Tak jsem prostě zahodila štít a nasadila dvojité šípy. Zároveň jsem také vyměnila meč bastard za opravdový obouruční meč, případně sekeru, sekáček, zkrácenou kosu, prostě to, co mělo největší útok a tato kombinace pro mě pracuje velmi dobře. Zatím jsem lepší kombinaci nenašla. 

Taktika
Až vplujete do hry a opravdu jí porozumíte, doporučuju napadat hlavně lordy, kteří mají zajatce, neboť když vyhrajete, dostanete možnost zajatce poraženého lorda najmout jako součást své vlastní armády. 
Můžete napadat také kalsické nepřátele, kteří mají vězně, avšak lordi jich s sebou většinou vozí více. A krom toho jsou pomalejší, takže je jednodužší je chytit a nemusíte je honit přes celou mapu.

KDYŽ SE VYDÁVÁTE NA DLOUHOU CESTU, ČUMTE, KAM TO SAKRA JEDETE, PROTOŽE BY SE VÁM TAKY MOHLO STÁT, ŽE SKONČÍTE V KRUHU NEPŘÁTEL.

Obléhání hradu
Ve hře máte možnost přepadávat cizí hrady. Toto je doporučeno, neboť v hradech bývají většinou poměrně velké kvanta vězňů, které si potom můžete najmout. Navíc je šance, že hrad a přilehlou vesnici dostanete do vlastnictví. Pokud tak nastane, doporučuju do nejdřív do hradu nasadit posádku aspoň sto, optimálně stopadesáti jednotek. 
Co se týče samotné taktiky dobývání, moje doporučení je nechat jednotky tankovat a v mezičase sejmout lukem všechno, co můžete. Doporučuju ale začnout střelci, neboť jsou otravní a začnou po vás střílet, což není zrovna příjemné.
Pro obléhání je vhodné mít nasazené dvojité šípy a jít bez šťítu, protože lukem toho prostě sejmete víc a rychleji. 

Karavany
Pro pravidelné přepadávání naprosto nevhodné, protože přeci jenom, koho baví pořád naánět jízdní jendotky. Občas se to ale vyplatí, zejména, pokud nutně potřebujete trochu peněz. Věci z karavan se celkem slušně zpeněžují. 
Nejsem si nicméně jistá, jak velikost karavany ovlivňuje kořist, kterou získáte, když vyhrajete.

Rozšíření?
Hra má několik nádstavbových verzí, které ale nejsou tak dobré, jako původní originál. Výborné jsou ale různé verze a mody vyrobené fanoušky. 
Většina z nich je ovšem v angličtině, což by nebyl zas až takový problém, ale když už jste zvyklí na českou verzi hry, je to ze začátku dost matoucí. 

Cheaty? CHEATY!
Ano, ve hře jsou také cheaty. Myslím, že se to musí nejprve něják v konfiguraci povolit, ale když to uděláte, tak potom myslím nebude problém. 
CTRL+SHIFT+F4 - Omráčení většiny soupeřových jednotek. Dvojklik na F4 zaručí omráčení všech jednotek.
CTRL+F4 - Omráčení jedné jediné jednotky. Opakované mačkání omráčí postupně další a další jednotky. 
CTRL+X - Přidá 1000 zkušeností, funguje v charakteru, nebo v družině, kde přidá zkušenosti právě vybrané jednotce.
CTRL+X - Přidá 1000 denárů, funguje buď v inventáři nebo v obchodě. Takže když vám zrovna nestačí na něco peníze, nemusíte složitě opouštět obchod a otevírat inventář, prostě si ty peníze přidáte rovnou.
CTRL+H - Obnoví zdraví na maximum. Funguje jen během boje.
CTRL+LEVÉ TLAČÍTKO MYŠI - Teleportace na určené místo. Tento cheat funguje jen na mapě, takže například v boji se neteleportujete.

Velmi dlouhou dobu jsem hrála bez cheatů, ale nyní jsem je začla používat. Nejčastěji asi teleportaci, ovšem čas od času také omráčení soupeře. Hlanvě, když jsem líná bojovat, nebo se na mě vrhne celá skvadrona bůhví, čeho. Velmi jsem si také oblíbila Cheat na přidání peněz, protože těch není nikdy dost. 
Snažím se cheaty ovšem používat co nejméně, někdy ale prostě neodolám.

Města
Každá frakce má několik velkých měst. Tyto města jsou velice výhodná a vaším prvním cílem, hned po přidání se k frakci, by mělo být jedno z nich obsadit pro sebe. Na výběr máte hned z několika, nicméně nejlepší je TIR, neboť zde sídlí Ramun, který je obchodník s otroky a můžete mu prodat své vězně. Ramun je zde navíc trvale, takže se nemusíte bát, že ho nenajdete. 

Vězni
Vězně získáte z omráčených nepřátelských jednotek. Následně se pak musíte rozhodnnout, jestli budete plnit úkoly lordů, nebo jestli preferujete spíše získávání peněz.
Některé úkoly jsou totiž o tom, že máte přivést určitou jednotku jako zajatce v určitém počtu. Pro tyto případy je vhodné si vězně skladovat ve vašem hradním vězení. 
Ovšem pokud úkoly neplníte, nebo je plníte jen selektivně, je lepší si najít vymahače výkupného a vaše zajatce mu prodat, nějákou tu kačku vám to totiž vynese. 

Glavie
Velmi nebezpečná a hnusná zbraň, kterou mají v držení zejména vojáci z království Rhodokského. je to vlastně takový čepel na tyči a je dobré si na takové dávat pozor, protože v rukou zkušeného vojáka je to schopný vám zabít koně na jednu jedinou ránu, což není příjemné, protože to většinou znamená, že skončíte v chumlu nepřátel a musíte se probít ven, což většinou končí vaší smrtí. A když už náhodou nejste v chumlu, tak si pak musíte jít hledat novýho koně... A to taky není zrovna brnkačka, protože ty koně prostě nepostojej... 
Takže si na ty Glavie dávejte pozor a radši ty maníky, co je mají sejměte z dálky a lukem a teprve potom dobijte na blízko ten zbytek. Aspoň se pak nemusíte bát, že pod váma zdechne kůň.

Ok. Tak to byla poslendí poznámka, kterou jsem zatím měla. Poznámky jsou trošku upravené, protože to, co jsem měla sepsané bylo stylisticky hrůza. A něco z toho upravit moc nešlo, takže to je hrůza pořád. Snažila jsem se ovšem, aby to dávalo smysl. Například poslední poznámka je přepsaná úplně. Ta o tom Glavie. 
No, ale to je jedno. Doufám, že pokud hru neznáte, že ji poznáte. A pokud ji znáte a hrajete, že vám mé poznámky k něčemu budou. Pokud byl pro vás článek ztrátou času, no, vaše chyba. Nikdo vás to číst nenutil, avšak pokud se vám to aspoň trochu líbilo, potěšily by mě případné komentáře. 

~AnnElfwind

Žádné komentáře:

Okomentovat