8. března 2010

Money money money...

Peníze... Další z témat, na které toho zrovna moc říci nemohu, ale rozhodně se pokusím. V dnešní době není dostupnost peněz žádný velký problém. Peněz je spousta a tisknou se další. Ve většině zemí o ně tedy není nouze. Ale zase na druhou stranu, jsou i země, kde se jich nedostává.
Vemte si třeba rozvojové země v africe, jenže tam je zase jiný problém. Lidem v těchto zemích nemůžete dát peníze a čekat, že si s tím poradí. Nejprve tito lidé potřebují vzdělání a potom prostředky, aby si ty peníze byli schopní obstarat sami.
Za peníze může člověk v dnešní době koupit skoro všechno - potravu, dům, auto, zvíře, nebo třeba ostrov... A nebo dokonce i milenku, například na jednu noc, nebo třeba i navíc - viz. všechny ty bordely a night cluby.
Ale jsou věci, které si člověk za peníze nebude mcoi koupit nidky. Jsou věci, které si musí zasloužit. Jako třeba láska a přátelství. Ano, jsou lidé, kteří jsou schopni milovat někoho jen proto, že má peníze, ale peníze nejsou to hlavní.
Člověk, kterému jde jenom o peníze, tak ten nemůže být nikdy skutečně šťastný. Jediné, o co v jeho životě jde, je nashromáždit peníze, jenže když konečně uzná, že jich má dost, zjistí, že už je moc starý na to, aby si jich mohl užít a zjistí, že promarnil celý život vyděláváním peněz, které mu ve výsledku jsou naprosto k ničemu.
A tady mohu uvést příklad z knížky Za modrým měsícem od Simona R. Greena, kde byl jeden takovej, že taky mamonil, jenže pak zemřel a jeho pozůstalí ty peníze hledali, protože byli stejně hamižní, jako on. Jenže se ukázalo, že tento pán byl nakonec schopný překousnout svůj mamon a pořádně si za ty peníze užil. Nic nezbylo a příbuzní se mohli zbláznit.
Takže pokud někomu jde jenom o peníze, tak by si měl uvědomit, že až bude mít dost, může zjistit, že již není schopný si je užít. Než začneš hrabat peníze, popřemýšlej, na co je chceš použít. Chceš si koupit již páté auto? Ne, to nedělej, pomysli na ty výfukové plyny, které zamořují zemi, kup si místo toho jízdní kolo a nebo koně, dopravní prostředky to jsou taky, ale na rozdíl od auta jsou ekologické. xD No, s tím koněm to možná trochu přeháním, ale to je možná tím, že mým snem je, si koně koupit, jednou v budoucnu, až na to budu mít peníze a až budu mít i místo, kam ho ustájím...

Žádné komentáře:

Okomentovat