8. března 2010

Nechat brouka žít

Tak jo, slíbila jsem vám ještě jeden článek na téma: "Nechat brouka žít!" Tak tady ho máte.
V minulém článku na toto téma jsem zmínila, že nejen o 4story, Valorianu a Derionu platí, že bychom měli nechat brouka žít. To znamená nenapadat bezdůvodně bezbrané ani, když jste ve válečné zóně, nebo máte vztek.
Nebo třeba, když máte doma pavouka. Docela chápu, že ho asi budete chtít zaplácnout bačkorou, protože mě napadne to samé, musím se totiž přiznat, že živých pavouků se opravdu bojím.
Ale, pak si uvědomím, co dělají Valoriani a dojde mi, že bych měla nechat brouka žít. A místo toho, abych milého pavouka zaplácla, požádám mámu, aby ho vynesla ven - pokud možno živého. Jenom proto, že se ho bojím, ho přece nezabiju.
Jasně, chápu, že je nemožné vyhnout se úplně každému mravenci, co leze po chodníku, ale zase na druhou stranu si myslím, že není nutné, abychom na ně šlapali úmyslně, jenom proto, že máme chuť někoho rozmáčknout.
A stejné, jako mezi lidmi a zvířaty by to mělo být mezi lidmi a lidmi. Ale proto, že to tak není, proto vznikají války, které jsou stejně o ničem. Vždyť by to určitě šlo vyřešit i jinak. Vemte si například Kosovo. Vyvraždili je tam jenom proto, že se moc množili. Ale oni nic nedělali. Pokud vím, tak nezbrojili a nechystali se nikoho zmasakrovat. Tak kde je ten brouk, kterýho máte nechat žít? Mrtvý...
A to je ten problém. Místo, abysme brouka nechali žít, radši sáhneme po jaderné bombě a pošleme ji na okrožní jízdu do světa, nehledíme na to, co napáchá a ještě potom remcáme, že dopadla o deset kilometrů dál a že tedy budeme muset poslat ještě jednu. No není to pitomost?
Hele, nechte brouka žít, jo?

Žádné komentáře:

Okomentovat