9. června 2010

Vědomé porušování autorských práv

39
Od DJ-Rock přišel nápad, abych napsala, co si myslím o vědomém porušování autorských práv. Téma mě zaujalo a proto se k němu opravdu vyjádřím. A děkuji za návrh. :)
No jo, jenže, odkud začít, že? Skusíme to třeba s obrázky... Takže, porušování autorských práv se úzce pojí s kopírováním, jenže, je kopírování a kopírování. U obrázků je to tak, že buď si obrázek přivlastníte, což je špatně, nebo ho použijete jako ilustraci vlastního textu, což si myslím, že nevadí.
Určitě by se měl uvádět zdroj, pokud ho víte, když si nějákým obrázkem doplníte text, ale zase na druhou stranu, pokud je jasné, že jste obrázek nevytvořili vy, ale jen ho používáte jako ilustraci a odkud je, už nevíte, neboť vám třeba již několik roků leží v počítači, tak si myslím, že nevadí.
Jenže, pokud byste ten obrázek vydávali za svůj, tak by to byl probém, protože potom by to byla krádež. A to je špatně. Neboť si myslím, že on by vám ten autor ten obrázek klidně i dovolil použít jako ilustraci k textu, ale pokud dáváte cizí obrázky na blog samotné a bez zdroje, tak je to ubohý.
A za takový věci by určitě měl být postih. Na blog.cz by to mělo fungovat přísněji. Podle mě je upozornění málo. Nebo, když už, tak dobře, dát lidem nějákou dobu na napravení, ale pokud se třeba do měsíce nepolepší a nedoplní svolení autora a odkaz na autora (Za předpokladu, že jde o vydávání cizí práce za svou), tak bych dotyčnému klidně smazala blog. Přeci jenom, čas na nápravu měl...

Ale teď se dostáváme k té druhé části a to jsou krádeže textů. To je něco, co by mě dovedlo opravdu vytočit. Protože když se s něčím píšu, tak je to můj text. Ano, když píšu něco odborného, musím uvést odkud čerpám, ale když píšu něco z vlastní hlavy, tak je to prostě moje a když to někdo ukradne, tak si myslím, že je to horší, než krádež obrazu.
Zloděje textů by měli trestat přísněji, těm by na nápravu měli dát jenom tak týden, když se nenapraví, tak nemilosrdně zrušit blog. Přeci jenom, pokud nedokážou vyplodit nic z vlastní hlavy, tak na co ten blog vlastně mají, že? Já vím, že to není jen tak vymyslet něco vlastního, ale, milánkové, když to nikdy nezkusíte a budete jenom kopírovat, tak se to nai nikdy nenaučíte a tudíž nezjistíte, jestli to náhodou nepůjde... A nezažijete tu radost, když vám někdo napíše komentář, který se opravdu týká článku, namísto toho, když vám někdo napíše něco typu - Ahoj, krásný blog, koukni pls na můj.

Neboť když porušujete autorská práva a ještě to přiznáváte, tak nejste o nic horší, než zloději, kteří patří za mříže. A právě proto se zamyslete, jestli není lepší alespoň zkusit psát vlastní články a tvořit něco vlastního, než se uchylovat ke klávesám Ctrl C, Ctrl V. Ti, co porušují autorská práva jsou ti neubožejší z nejubožejších. Alespoň ve světě internetu.
1
Autora máte na obrázku a pokud se nepletu, spáchal to deviantart.com

Žádné komentáře:

Okomentovat