8. listopadu 2013

Steve Berry - Jantarová komnata


Dnes se mi konečně povedlo dočíst velice zajímavou knihu. Jak již název napovídá, jmenuje se Jantarová komnata a napsal ji Steve Berry. Jeho knihy jsou většinou takového rázu, že je hlavním motivem nějáký historický artefakt. Ať už se jedná o stránky z nějákého kodexu od prezidenta Jeffersona, nebo právě o Jantarovou komnatu, která se ztratila za druhé světové války.

Hlavními hrdiny tohoto příběhu jsou Rachel Cutlerová a její ex-manžel Paul Cutler. Rachelin otec byl v koncentračním táboře a potom ve vyšetřovací komisi. Hledal Jantarovou komnatu a byl jí na stopě, pak toho ale nechal, protože to bylo moc nebezpečné.
Ovšem o Jantarovou komnatu se zajímají i jiní. Například Franz Fellner se svou dcerou Monikou, pro které pracuje jistý Christian Knoll. Když ten dostane za úkol komnatu najít, vodítko jej zavede do Států, aby vytáhl informace z Rachelina otce. To se mu nepovede a chudáka starce zabije.
Díky dopisům objeveným s poslední vůlí se spoustu informací dozví také Paul a Rachel. Rachel se rozhodne pokračovat v otcových stopách a chce zkusit najít jistého Danila Čapajeva, se kterým si její otec dopisoval. Paulovi se to nelíbí. Ovšem, když mu jistá zamaskovaná Zuzana Danzerová dá tip, že Knoll je nebezpečný a patrně bude Rachel usilovat o život, vydává se Paul za ní do Německa.
Tam se po nějáké době opět s Rachel setká, ovšem až poté, co je Danilo Čapajev zabit Danzerovou a co je Rachel málem zabitá Christianem Knollem. Po delším dohadování se rozhodnou vydat se vyhledat McKoye, což je američan dělající vykopávky v pohoří Harz, kde doufá najít cenosti ukryté v druhé světové válce. Jediné, co ale najde, jsou tři prázdné nákladní automobily a tři záhadná písmena, která by docela dost dobře mohla dávat jméno Loring. Tyto tři automobily mohly být právě ty, které převážely Jantarovou komnatu.
Paul a Rachel se spojí s McKoyem, aby se pokusili tuto záhadu vyřešit, protože to vypadá, že Jantarovou komnatu už někdo dávno ukradl. Když je zabit i Grumer, což je vědecký poradce celých vykopávek, jde do tuhého a když o život opět málem přijdou i Paul a Rachel, začínají si dílky skládačky dávat dohromady.
Rozhodnou se navštívit Loringa, kterému se mezitím podařilo zbavit se Franze Fellnera a Moniky. Jediné, co musel udělat, je dát rozkaz Zuzaně Danzerové, která pro něj pracuje.
Když tři společníci přijedou na hrad Loukov, kde Loring sídlí, netuší, že na stejné místo míří i Knoll a už je skoro tam. Po celkem příjemném večeru se starým pánem ovšem začíná hotové peklo. Nejprve jde na průzkum McKoy, potom Paul a ti se potkají v jednom ze sálů, jenom, aby se pak nechali nalákat na tajné otevřené dveře. Ty je zavedou až do zrekonstruované Janntarové komnaty tváří v tvář proti Loringovi a Danzerové, kteří samozřejmě oba mají nabité pistole.
Knoll se mezitím dostane k Rachel. Ovšem, ta je zachráněná, protože McKoy ze sebe udělá návnadu a Paul má tak šanci utéct. Zuzana je taky v trapu, jenže narazí na nasranýho Knolla, který ji chladnokrevně vodpráskne. Knoll se potom pokusí znásilnit Rachel, jenže to mu překazí Paul. Když se potom Knoll a Paul perou, Rachel najde Christianovu pistoli a toho magora vodpráskne.
Mezitím McKoy, postřelený, ale při smyslech, je schopný zabít Loringa.
Všechny tyto vraždy jsou pak připsány na konto sebeobraně a rusáci si přijednou pro Jantarovou komnatu. Rachel s Paulem se znovu vezmou a všechno končí poměrně šťastně.
Myslím si, že kniha je čtivá, i když, abych se přiznala, tak jsem tak trochu doufala, že třeba Knoll těm třema nakonec proti Loringovi pomůže víc, než jenom tím, že vodpráskne Danzerovou. Taky jsem tak trochu doufala, že by to mohl přežít. Bohužel. Nevadí. Jinak je kniha opravdu dobrá a já si nemůžu ztěžovat.
Jestli se vám někdy dostane do ruky, určitě si ji přečtěte. :) Vřele vám ji doporučuju a těším se na jakékoli vaše komentáře. :)  

Žádné komentáře:

Okomentovat