8. listopadu 2013

Steve Berry - Templářské dědictví


 Kniha je prvné ze série o Cottonovi Malonovi. Příběh pojednává o tom, jak odešel od Americké tajné služby a usadil se v Kodani, kde se z něj stal majitel antikvariátu. Jeho bývalá nadřízená má do Kodaně přijet a dá si s ním schůzku. Když na ni ale čeká, zpozoruje maníka v červené bunďě, jak jí šlohne kabelku. Samozřejmě, to by nebyl Malone, kdyby se za zlodějíčkem nepustil. Honička končí na vrcholku věže, kde zloděj skočí a při tom vykřikne heslo Templářů. Templářů, kteří by již neměli existovat.

A toto je začátek dobrodružství, které Malona zavede na cestu, při které zjistí nejen to, že Templáři stále ještě existují, ale také to, že Mark Nelle, syn jeho bývalé nadřízené Stephanie, který údajně zemřel při lavině, je stále naživu. Všichni společně a ještě pár dalších pak pokračují spolu, aby nalezli templářský velký odkaz dřív, než Roquofort, součastný velmistr řádu, který chce vést Templáře na válečnou stezku za pomstou toho, co se stalo roku 1307, kdy byli Templáři údajně zničeni Filipem IV.
Kdo ale nakonec vyhraje a co to vůbec je ten Velký odkaz? A opravdu vstal Ježíš z mrtvých?
Kniha je jednou z těch, které jsem si už velice dlouho chtěla přečíst. A rozhodně ji doporučuju. Ovšem, na co vás musím upozornit, je otřesný překlad a také chyby gramatické. Není jich sice moc, a dají se přehlédnout, ale jsou tam. Problém s překladem je mnohem horší. Nejde ani tak o samotný text, ale o skloňování jmen. Buď je to hodně starý, nebo to překládal nějáký úplný tydýt! A já se přikláním k té druhé možnosti. Už z principu.
Dále bych knihu nedoporučovala náboženským fanatykům. Mohlo by vám to zkazit představu o Ježíši Kristu. I když je ta kniha jenom fikce. Pokud ale v boha nevěříte, nebo máže chuť se v tom prostě rejpat, tak vám ji rozhodně doporučím. Je skvělá.  

Žádné komentáře:

Okomentovat