17. května 2014

Legend of Grimrock

Legend of Grimrock. Česky též Legenda Grimrocku. Tak toto je nové provedení starých dungeon crawlerů. Dá se to označit za nástupce Dungeon Master, což je hra, kterou osobně neznám, ale je to prý klasika a znají ji hlavně starší generace.
Jen tak mimochodem, Dungeon Master je předělaný jako fanouškovská mapa do Grimrocku.
Grimrock sám o sobě. Jedná se o hraní v reálném čase. Co to znamená? Znamená to, že hra jde sice zpauzovat, ale otevřením inventáře toto neprovedete. Takže veškeré věci, které chcete udělat uvnitř inventáře, popřípadě rozdělování bodů zkušeností, tohle všechno probíhá a kolem vás běží čas a kdykoliv na vás může někdo vybafnout. 
Dále tu jsou pak potíže s osvětlením, neboť hra je protkaná pochodněmi, které ale nevydrží věčně. Musíte si tedy buď nasbírat zásobu, nebo pokud máte někoho, kdo umí kouzlit, tak ho můžete naučit kouzlo, které může sloužit jako osvětlení místo pochodní. I přes to doporučuju pár pochodní posbírat, protože se s nimi občas dají otevřít nějáké ty tajné, nebo méně tajné, dveře. 
Přesně tak, hra je protkaná také tajemstvími a skrytými dveřmi. A když je najdete, tak na vás bude určitě čekat spoustu různých super věciček. Neboť ty nejlepší věci jsou právě ty nejméně přístupné a nejlépe schované. 
Dále pak má hra systém potravin a hladu. Takže sbírejte vše, co se dá jíst, aby vám postavy nezačaly nadávat, že mají hlad. Neboť pokud mají vaše postavičky hlad, tak se nejsou schopné samy uzdravit. Ano, je pravda, že uzdravovací a oživovací krystal je pořád uzdraví, stejně tak lektvary, ale nebudou schopné se uzdravit samy od sebe postupem času.

Tak, a teď vám povím něco víc o tom, jak hra funguje. Ovládání je na WSAD+QE pro otočení do stran. Dále pak máme myš, kterou se útočí a dělají všechny ostatní akce. 123 a 4 nad QWE jsou vhodné zkratky na otevření jednotlivých oken postav.
Hra má defaultní charaktery, se kterými můžete hrát, pokud si nechcete dělat vlastní. Na druhou stranu ale, pokud si uděláte vlastní a máte stáhnuté nějáké portréty, tak to můžete dotáhnout až tak daleko, že ty charaktery ožijí vlastním životem, jako se to stalo s mými. 
Pokud si charaktery chcete vytvořit sami, máte na výběr ze čtyř ras - člověk, minotaur, ještěrčí muž nebo insektoid. Nemám moc zkušeností s těmi posledními dvěma, ale co se minotaurů týče, jsou vhodní, pokud chcete někoho, kdo je opravdu silný. Nejversatilnější jsou ale lidé a to je to, co používám nejčastěji, i když mám i jednu skupinu, ve které je i minotaurus. 
Postavám rozdělíte body schopností, vyberete jim dva talenty z poměrně velké skupiny a samozřejmě si je pojmenujete.
No, a pak začnete hrát.
A ne, nebudu tady detailně popisovat, jak a kudy máte jít. Najděte si návod sami. Nicméně, pár tipů bych pro vás měla. Ti z vás, kteří čtou i můj anglický blog, mi možná řeknou, že se opakuji, ale toto je hlanvě pro ty, kteří ten blog nečtou, nebo si nejsou jistí se svou angličtinou.

  1. Pytle a bedny: Pokud na ně narazíte, doporučuju vám, abyste si je vzali s sebou. Ano, ze začátku to může být poněkud těžké, ale věřte mi, že se vám to potom oplatí, neboť budete nacházet strašné spousty věcí a budete mít čím dál míň místa v inventáři a bude vám líto cokoliv vyhodit. No, tak tímto si můžete částečně vypomoct. Taky vám to pomůže to trošku roztřídit.
  2. Warrior's challenge na levelu 6: V tomto okamžiku byste již měli mít zlatý klíč, který u sebe měl trol (viz bod 3). Využijte toho. Když vstoupíte do testu, sesypou se na vás skavendři ze všech stran. Vykašlete se na ty, co na vás jdou zezadu nebo z boků a běžte nejpřímější cestou k zámku ve zdi. Máte zlatý klíč od trola, použijte jej a vlezte do uličky. Tam se postavte a zlikvidujte své nepřátele jednoho po druhém. Je to nejspolehlivější postup vůbec.
  3. Trol: Mám pro vás dvě možnosti, které jsou lepší než to, co prorokují většiny návodů. Trola si buď doveďte k mříži a tam ho postupně eliminujte a odpočítejte za zavřenou mříží, pokud vám zdraví klesne nízko. Druhá možnost je si ho zavřít do toho malého prostoru, aby se vám do toho nepletli ti pavouci a prostě kolem něho tancovat, dokud ho neudoláte. Trol je pomalý a pokud má váš zabiják už "backstab", tak využívejte tuto schopnost a kdykoliv budete moci, vražte mu tu kudlu do zad!
  4. Goromorg: Ano, tyto potvory jsou opravdu potvorné *to je zase teda slovní spojení...*. No, to je jedno, prostě, na co si u nich musíte dávat opravdu pozor? Na to, že dokáží otevírat dveře. Jasně, jenom ty, které se dají otevřít z obou stran, ale i tak. Docela dost to komplikuje situaci, protože pokud hrajete normálně a ne podvodně, jak já za použití Komagova modu, tak budete v této době kolem levelu 13. A když jste level 13, tak nemáte šanci se jim postavit přímo. A už vůbec ne více, než jednomu naráz.
    Buďte teda chytří a nalákejte si je po jednom tak, abyste si s nim poradili. Také se snažte jejich útokům spíše vyhíbat než je tankovat, protože jinak jste do minuty mrtví. Navíc, Goromorgové mají takový otravný štít, který absorbuje prvních několik úderů a neublíží jim. Teprve potom, co se toho štítu zbavíte, se můžete pustit do samotné potvory. Je to votrava, ale pořád lepší, než ta pitomá kostka!

No, myslím, že jsem pokryla všechno důležité. Pokud jsem na něco zapomněla, tak se omlouvám. Ono to bude tím, že už jsem v té hře tak něják docela kovaná a tohle všechno dělám bezmyšlenkovitě.
Samozřejmě, pokud jste fanouškem hry, nezapomeňte vyzkoušet všechny možné mody, a fanouškovské mapy, kterých je spousta třeba na steamu. Rozhodně doporučuju například Wine merchant's basement, The Missing Heir, Tower of Bones nebo Master Quest od Komaga.
Tak co, navnadila jsem vás? Jestli ano, tak běžte a hru si sežeňte a vyzkoušejte. Je opravdu skvělá.
~AnnElfwind

1 komentář:

  1. Ohayoo ^^ Píšu ti ohledně soutěže, ve které jsi postoupila dal ^^ Vice už za chvíli na mém Blogu :)
    Armi

    OdpovědětVymazat