14. května 2014

Můj velice subjektivní názor na slash (yaoi)

Kdysi dávno, někdy v dobách, kdy jsem začínala na střední škole jsem narazila na něco, co se jmenovalo yaoi. Bylo to v době, kdy jsem již celkem hodně sledovala anime. Byla jsem zvědavá, co za žánr to je. No, tak jse to rozklikla a začala jsem se dívat. A světe div se, ono se mi to zalíbilo... 
Začla jsem se tedy o tento žánr více zajímat. Tehdy ještě existovala stránka blazinanime.com, kde jsem své první shounen-ai a yaoi viděla. Jestli si dobře vzpomínám, tak první shounen-ai, které jsem viděla, bylo Gravitation. A první yaoi? Nejsem si již jistá, ale mám pocit, že to bylo Ai no Kusabi. Ale moc mi to nevěřte, protože tohle si opravdu nepamatuju.
No, a pak jsem najednou zjistila, že již nevím, na co dál koukat. A nastal kámen úrazu. No, tak jsem pak začala postupně přemýšlet o jiných anime, které ale shounen-ai ani yaoi nebyly, nicméně by se tam takový pairing hodil.
No, a tímto způsobem jsem se dostala k povídkám. Tehdy pouze českým. Mým hlavním zdrojem byla Amatér, jejíž povídky mám i nadále ráda, i když již nepatří mezi můj hlavní zdroj. A právě na stránkách Amatér a potom také Minde jsem se dostala i k originálním slash povídkám. A byly to právě Mindiny povídky, které mne přiměly k tomu, abych slash sama začala psát. 

Ale nyní se konečně vrhněme na ten názor.
Přečetli jste si úvod, kde vysvětluji, jak jsem se vlastně ke slashi vůbec dostala. Nyní je nutno napsat tedy co si o něm myslím. A ještě jedna maličkost, fem!slash tu rozebírat nebudeme. Neodsuzuji ho, ale ani nevyhledávám. 
Takže, kde začít... Asi prostě tím, že se mi to líbí. A po těch letech, co to čtu, sleduju a píšu, no, prostě řekněme, že mito připadá přirozenější, než když je kluk a holka. Ne, proti klasickým párům nic nemám, ale jelikož jsem nikdy moc neměla ráda, když byly hlavní postavy holky, tak mi docela asi i proto vadí, když v hlavním páru je jedním členem holka... Pokud tam ta holka je bez toho, aby byla zamilovaná do hlavního hrdiny, budiž, to ještě překousnu...
Ale to jsem odbočila od tématu... 

Lidé co to odsuzují...
Předně bych se takových lidí chtěla zeptat, jestli vůbec někdy nějáký slash četli/viděli? Pokud ne, tak nic proti, ale myslím, že to nemůžete tak úplně pochopit. Já chápu, že i kdybyste to vyzkoušeli, že se vám to nemusí líbit. A já neříkám, že musí. Jenom mi vadí, když to někdo odsuzuje, aniž by o tom kulový věděl. 
O lidech, kterým se to líbí, o našich názorech... A jenom nás odsuzuje za to, že sledujem/píšem/čtem gaye. No a co?! Tak se nám to líbí. A myslím, že dokud se to někomu nesnažíme vnutit, tak by nás za to ani lidé nemuseli odsuzovat. Navíc, kdo ví, co vy máte za různé zlozviky a utajené záliby!
Nechte nás žít a dýchat slash a my vás necháme být a nebudeme na vás za to zlí. To je dobrá výměna, nezdá se vám?

Závěr?
Nikdy jsem se za svoji závislost na slashi nestyděla a ani jsem se s tím netajila. Všichni moji nejbližší kamarádi o tom ví. I můj "potenciální" přítel z Paříže. Ale to sem nepatří. Prostě, netajím se s tím, že mám slash ráda. Netajím se s tím, že kdybych znala nějákého gaye v reálném životě, je možné, že bych byla jeho osobní stalker. Ale to je taky vedlejší, neboť žádného osobně neznám. 
Takže, slash se mi prostě líbí. A veřejně se to o mně ví.

A co vy?
Do které skupiny se řadíte vy, moji drazí čtenáři? Do té, která slash odsuzuje? Nebo do té, která ho miluje? Nebo nepatříte ani do jedné a je vám to jedno? Popřípadě jste doteď neměli ani páru co to je? Docela by mne to zajímalo. Prostě, jsem zvědavá co si myslíte. O tomto článku, o slashi, o čemkoliv jiném. :) 
~AnnElfwind

4 komentáře:

  1. Ke slashi jsem se dostala asi ve třinácti, přes HP. Začala ho psát v patnácti a nakonec jsem nějak skončila, není to tak dávno. Prostě mi to už v životě vadilo, sama nevím, zda je to to nejlepší - asi mě nějak zkazila komunita, nevím, ale po čase to už přešlo k něčemu, kdy jsem se pak sama zarazila a ptala se sama sebe, zda je to vůbec správně. Nemyslím to ve vztahu s homosexuály, s tím zrovna já vůbec problém nemám. :D Ale spíš pak o tu komunitu, jak se ty holky k těm gayům chovají... Skoro mi pak přijde, že to považují za něco výjimečného, ty kluky za bohy, něco, co prostě musí být upředňostňováno, z čehož se mi pak už dělá skoro špatně, protože kvůli tomu ta společnost získá na homosexuály dost divný pohled. Neříkám, že je to problém všech - a samozřejmě tě neobviňuji - ale i s takovými jsem se setkala a mrzí mě to. Homosexualita i heterosexualita je normální, nevím, proč jedno povyšovat a podobně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně beru homosexualitu jako naprosto normální věc.
      Nejsem si úplně jistá, proč jsem to vlastně začla psát (sledovat/číst)... Možná proto, že pak mám důvod slintat nad sexy klukama. Každopádně skutečné homosexuály beru jako naprosto normální lidi a kdybych nějákýho znala, tak to přeci pořád je člověk.
      Do pr... Chtěla jsem ještě něco napsat, ale za boha teď nevím... Ajo!
      Můj asi nejhlavnější důvod ke sledování, čtení a psaní slashe je proto, že nemám ráda jako hlavní postavy holky. A nikdy jsem holky jako hlavní postavy ráda neměla. A když je to slash, tak se s nima většinou otravovat nemusím. :)
      A díky za komentář. :)

      Vymazat
  2. Já osobně mám slash ráda, sama ho píšu, i když lepší jsou podle mě prostě yaoi, která mohu sledovat, jelikož povídky mě zrovna dvakrát neberou. Ne, že bych neměla představivost, ale lepší je to prostě vidět...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně preferuju čtení povídek, ale možná je to tím, že už jsem skoro všechen slash viděla...

      Vymazat